De bus

De bus

woensdag 4 juni 2014

Waarom dit project?Reizen is verslavend. Het samen bezoeken van plekken waar je nog nooit geweest bent. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Stille plekken waar je de wereld voor jezelf lijkt te hebben opzoeken. Je nietig voelen omringd door enorme natuurverschijnselen.

Afgelopen zomer hebben we een droom waargemaakt die we beiden hadden sinds we voor het eerst Australië bezochten in 2007. We zijn drie weken met een camper door dit uitgestrekte land getrokken. We hebben de mooiste plekken bezocht en een fantastische reis gehad. Het landschap, de plekken waar je komt, de flora en fauna die je ziet – Australië is met stip onze favoriete reisbestemming. We hadden al vaker ervaren dat het reizen zelf, het onderweg zijn, voor ons een groot deel van de vakantiebeleving is. We blijven nooit lang op één plek, gaan altijd weer verder of proberen op de plaats van bestemming rond te trekken.
Vanaf het moment dat we de camper opgehaald hadden in Darwin, hadden we het gevoel dat dit de meest ideale manier van vakantie vieren is. Door de hoge zit heb je goed overzicht op het verkeer en zie je veel van de omgeving. Een moderne camper komt goed mee in het verkeer – het is niet het trage busje van weleer. Je hebt al je spullen altijd bij je terwijl je geen tent hoeft op te zetten.
Deze ene dag stonden we tussen anderen op een camping, naast het zwembad en de barbecue. De andere dag stonden moederziel alleen langs een snelweg, tussen wallaby’s onder een eindeloze sterrenhemel.

Terug thuis bleven we praten over de reis, en vooral over de camper. “Wist je nog toen we daar reden?” “Wat zou het toch mooi zijn om ook met een camper door Europa te trekken.” Steeds vaker gingen onze gesprekken die kant op. Dan ga je zoeken. Wat kost het om een camper te huren? Nou, dat is nog best veel, zeker als je afhankelijk van het hoogseizoen bent. Kopen is al helemaal niet aan de orde.
Tijdens de drie weken in onze gehuurde BritzVenturer hebben we een goed beeld gekregen over hoe onze ideale camper er uit zou moeten zien. Sommige onderdelen van onze ruimte en complete camper hebben we nooit gebruikt. Ook waren er features waarvan we zeiden: “Dat zou ik anders hebben gedaan.”
Eigenlijk is er maar een manier om de perfecte camper voor een betaalbaar bedrag te krijgen: dat is om hem zelf te maken.

Tegelijkertijd wilde ik ook al een tijd weer eens wat met mijn technische kant doen. Ergens blijft de ingenieur in mij af en toe knagen. Dan wil ik iets ontwerpen, berekenen en dan ook het liefste maken. In een camper gaat veel ontwerp- en bouwtijd zitten, dus hier kan ik vast een tijdje op teren.

Inmiddels hebben we de knoop doorgehakt en gaan we daadwerkelijk een bus ombouwen tot camper. In dit blog ga ik proberen de vorderingen en overwegingen die we maken bij aanschaf, ontwerp en inrichting een beetje bij te houden.

1 opmerking: