De bus

De bus

zaterdag 18 oktober 2014

Update oktoberHoewel we niet te klagen hebben over de nazomer, zijn we weer steeds vaker in de garage te vinden. De afgelopen tijd hebben we een flink aantal klussen aangepakt. Er waren wat losse eindjes en nog enkele fundamentele aanpassingen nodig. Nu die voor het allergrootste deel achter de rug zijn, kunnen we bezig met het dichtmaken van de wanden. We kijken  hier erg naar uit, want de verwachting is dat het ‘autoachtige’ daarmee definitief tot het verleden behoort en we voortaan het gevoel hebben in een camper te stappen.

Elektra
Met het trekken van de dikke kabel tussen de accu’s, is het grootste deel van het grove werk voor de elektra klaar. In de accubak, die bij een Master tussen de voorstoelen geplaatst is, was nog net genoeg ruimte om het scheidingsrelais te plaatsen. We hebben gekozen voor een intelligent Cyrix relais. Dit is een component dat de accu’s van elkaar scheidt als de motor uit staat en juist met elkaar verbindt als de motor loopt, en de dynamo stroom opwekt. Dit zorgt ervoor dat tijdens het rijden beide accu’s bijgeladen worden, en als de camper stilstaat de startaccu vol blijft zodat je de motor altijd kunt starten. De installatie was eigenlijk vrij simpel. Het relais was zo geplaatst en opgehangen. In het dashboard zijn twee schakelaars (relais aan/uit en relais omkeren) gemonteerd en een led dat de status van het relais weergeeft. De drie kabels die van het relais naar het dashboard lopen, had ik al getrokken en konden zo verbonden worden. De kabel kon onder de auto door richting leefruimte gevoerd worden. Daar komt deze nu uit op de plek waar de bank gemaakt gaat worden. Ik ben heel blij dat ik alle dikke kabels op maat heb laten maken, compleet met ogen eraan. Dit scheelt me heel veel werk.

 


Gaten in de wanden
De ramen en het dakluik zorgden ervoor dat we al 3 gaten in de auto gezaagd hebben. Daar zijn er nu nog twee bijgekomen. Dit keer van een wat bescheidener formaat. In de linkerwand hebben we ten eerste een sleuf gemaakt waardoor de koelkast zijn warmte kwijt kan raken. Dit gat hebben we afgedicht met een rooster met gaas. Ten tweede hebben we een aansluiting voor de 230V elektra gemaakt. Hierdoor kunnen we de camper met de op de camping bekende blauwe stekker ‘aan de paal’ hangen.

Een combinatie van veel geduld en steeds meer handigheid met de Dremel hebben geleid tot een uitstekend resultaat.


Als het goed is, hoeven we nu alleen nog een gat in de rechterwand te maken waar het vulgat voor de watertank komt.

Verder aan de binnenkant
De linkerwand kunnen we nu aan de binnenkant helemaal dicht gaan maken. Alle kabels en leidingen hebben we getrokken, zodat de wanden er nu voor kunnen. Deze wanden zijn van populieren triplex en waren al eerder door Heleen in een lichtgrijze tint geschilderd. Op de plek waar het bed komt, maken we uitsparingen in de wand om zoveel mogelijk breedte van de bus te kunnen gebruiken. Als het goed is houden we 1.85m over aan ruimte. Daar moet ik net kunnen liggen.

De uitsparingen worden bekleed met Vilon, een wandbedekking uit de jachtbouw met een uitstraling van wit leder.

We zijn heel tevreden met het resultaat. De kleuren gaan goed samen en het geeft een chique uitstraling.

Het valt op dat we veel van de materialen die we in de garage hadden staan inmiddels in de bus verwerkt hebben. Ons harde werk ruimt flink op. Het wordt de hoogste tijd dat we weer naar De Wit in Schijndel gaan om nieuwe materialen en onderdelen te halen.

O ja, nog iets: We zijn eigenlijk wel benieuwd wie deze blog allemaal leest. Als we de statistieken mogen geloven, is er best wat interesse. Jullie mogen gerust een reactie achterlaten.

2 opmerkingen:

  1. Nou, ik dan maar als eerste. Jullie zijn geweldig bezig! Respect, ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Dat van die luxe uitstraling ben ik helemaal met jullie eens. Succes in ieder geval met het vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet allemaal heel mooi uit. Hoewel de technische details niet echt aan mij zijn besteed en het voor een niet-techneut geen aanleiding geeft om zich ook in zo'n avontuur te storten, geeft het wel een goede indruk van de klus.
    Zeker de laatste blog is een mooi mix van tekst en plaatjes. Succes verder en veel plezier

    BeantwoordenVerwijderen